marți, 21 aprilie 2009

Ateism

Ateismul este un concept care se referă la opinia despre existenţa divinitatii. În timp ce teismul se defineşte prin afirmarea acestei existenţe, ateismul este definit prin negarea ei, el fiind înesenţă opinia sau convingerea că divinitatea nu există.Multe religii afirmă că moralitatea este derivată din poruncile unei anumite zeităţi şi că teama de zei este un factor major în motivarea oamenilor pentru o conduită morală.Ca urmare, ateii au fost deseori acuzaţi ca fiind amorali sau imorali.Ateii resping această teorie şi afirmă că sunt la fel de motivaţi de o comportare morală ca oricine altcineva — fie prin educaţie, fie prin umanism, legislaţie sau dorinţa de a avea o bună reputaţie şi respectul de sine. Ei afirmă că un comportament cu adevărat etic derivă din motivaţii altruiste, nu din teama de pedeapsă sau speranţa în răsplată după moarte. Mai mult, ei citează faptul că în multe religii conceptul de moralitate e prezentat doar ca o listă de interdicţii ("să nu..."), ceea ce nu e suficient pentru un comportament cu adevărat etic - moralitatea ar trebui să fie şi pozitivă, nu doar negativă; fac şi ce trebuie să fac, nu doar mă abţin de la ce trebuie să nu fac.

2 comentarii:

  1. Sunt primul care comenteaza? Uau. Corect. Ai dreptate in ce priveste intelesul termenilor ateist si teist. Dar trebuie sa intelegi ceva ce foarte putini atei inteleg.
    Majoritatea oamenilor de pe lumea asta percep religia ca pe ceva care iti spune "sa nu". Destul de corect. Insa profunzimea sensului de religie se gaseste in crestinism. De fapt crestinismul exact prin asta difera: spune "sa nu" dar nu numai atat. Crestinismul este mai mult decat venerarea unei zeitati. El ne spune "de ce sa nu", "cum sa nu" si ofera un scop in viata mult mai altruist decat motivatiile egoiste specifice unei vieti de ateist sau ale unei vieti conduse dupa principiile religiilor orientale. Umanism inseamna EU. Crestinism inseamna EL. Nu cumva tocmai fenomenul EU-lui egoist da nastere la asa multe rautati in lumea asta? Gandeste-te.

    Pentru mai multe detalii viziteaza www.caleamaestrului.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam toate religiile spun ”De ce”... unele chiar detaliat...
    Numai ca umanismul nu se refera la EU, ci la NOI. Este vorba despre societate, nu despre individ.

    RăspundețiȘtergere